torsdag 22 maj 2014

Från mor till or


Mors dag
Sista söndagen i maj är det mors dag en tradition som vi har hämtat från USA. Det var Anna Jarvis (1864-1948) som i mitten av 1910-talet såg till att man instiftade dagen som skulle hedra modern. Från början var det också en anledning till att tänka på vikten av kärnfamiljen som samhället skapade i början 1900-talet. Mors dag spred sig snabbt över världen och idag firas den i 46 länder. Till Sverige kom den 1919 med hjälp av Cecilia Bååth- Holmberg som också skrev en liten skrift hur man skulle fira mor.

1.       Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2.       Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3.       Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4.       Henne beredes så långt möjligt vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5.       Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6.       Frånvarande barn hälsar mor med brev eller telegram eller ett vykort som särskilt gjorts eller tillhandahålles för mors dag.
Dagen firas på olika dagar över världen, en anledning till att vi firar den sista söndagen i maj tros vara att det är då det blommar som mest på ängar och i hagar. Danmark, Island och Finland firar den andra söndagen i maj. Norge firar den andra söndagen i februari. Innan Anna Jarvis dog 1948 var hon besviken över att mors dag hade fått en sådan kommersiell inriktning, hon ansåg att korten som man skulle ge bort var med tryckt text och inte med handskriven text. De flesta av oss firar mor på traditionellt sätt med kaffe på sängen, blommor och att barnen ger bort en teckning som de har ritat.

Från mor till or
Städdagar på Lantbruksmuseets magasin i Hammenhög. Vi har under tre veckor varit och städat, gallrat och gjort fint i museets magasin. Vi har dammsugit, skurat föremål, putsat seldon och sopat bort spår av or – det trämjölsliknande spår som trädgnagande insekter lämnar efter sig då de gräver gångar i olika träföremål. Man kan säga att or gör sig bäst i korsord och ute i naturen där de hjälper till med nedbrytningen av gamla och nedfallna träd. Insekten är ju också mat åt t.ex. fåglar så de gör ju sin nytta, men vi vill ju helst inte ha dem på magasinet.
Fem veckor går fort, det är så lång tid som vår praktik på Österlens museum har varit. Vi har varit med om mycket lärorikt, allt från stadsvandring till hur man tar emot nya föremål, vårdar föremålen och hur man ställer ut dem.

/Mikael Svensson
Student från museologiutbildningen   

Bild från Nordiska museet.